Clanek se mi nebyvale libil a pripadam si, konecne, ze mi nekdo mluvi primo z duse!
Nevim jak to funguje v jinych statech sveta, ale pomerne dobre vim, jak to funguje ve Francii. Rada bych poopravila informace, ktere casto i sami Francouzi nechavaji o sobe znat (dokonce jsem se setkala s Francouzskama, ktere my tvrdily, ze to nevedi). Ano ve Francii skutecne je MD jen tri mesice, ovsem neni pravdou, ze kdyz si matka preje zustat doma s ditetem, tak ji nekdo z prace vyhodi. Stejne jako v CR je i ve Francii pravo na peci o dite do jeho tretich narozenin. Krome jineho, kazde dite se pocita za tri roky prace zeny, at uz tu dobu stravi praci (o to jde driv do duchodu) a nebo peci o dite. Ovsem realita je naprosto identicka s clankem. Zcela presne: "péče o děti je jenom promarněný čas spojený s propadem společenské prestiže a finanční ztrátou" a je priznacne pro mysleni Francouzu. Dalo jim hodne prace, aby dokazali psychologickyma studiema, ze deti, ktere jsou odchovany od tri mesicu jeslema nebo panima na hlidani maji stejne "parametry" (nekdy i lepsi), nez deti zen, ktere s nima zustaly doma (o muzich, kteri zustali s detmi doma jsem snad ani neslysela). Pravdou je, ze ve Francii pani na hlidani i jesle odecitate z dani a to tim zpusobem, ze platite fakticky jen 50%ceny a opravdu je to pak velmi levne. To plati i pro hlidani na "mejdan". Mate chut se opit, dojit si na veceri, do kina nebo si jinak povyrazit - najmete si oficialni babysitting a jeho cenu (do tri let ditete) odecitate z dani (nevadi mi zadne povyrazeni, jen to odecitani z dani mi pripada zvlastni). Oficialne pani nahlidani pracuje 10hod denne (tj. 50hod/tyden) - nebo na polovicni uvazek. Duvod proc je ve Francii porodnost 2,4 deti/zenu? Treti dite vam zajisti temer nulove dane (o tom je take vtip - "Jak se ve Francii jmenuje treti dite? - Odpoved: IMPOT = dane"). Prispevky na deti pro lidi s prumernym a vyssim platem nejsou a az od druheho ditete pobirate neco jako rodicovsky prispevek - asi 100 Euro/mesic. Pojistena je zena i deti automaticky od manzela. Ale snad ze vseho nejhorsi mi pripada to, ze kdyz vam dite onemocni, tak zustavate doma nejdrive na volne dny, ktere mate ze zakona - tzv. RTT (dohromady na rok asi 10 dnu), pak si muzete vybirat dovolenou a pak jen uz zbyva neplacena dovolena. Proto nejcastejsi jevem je soupnout nemocne dite do jesli a predstirat, ze je zdrave hromadou prasku, ktere do neho narvete pred odchodem.
Secteno a podtrzeno, kdo chce zustat doma, tak je to z vetsi casti na vlastni naklady. Pro cast obyvatelstva je to skutecne financne nemozne, pro vetsinu nepredstavitelne. Znam hned nekolik Cesek, ktere jsou ve Francii s manzely - Cechy, kteri jsou ve Francii zamestnani. Ani jedna nepracuje a je s detma doma. Zato taky znam nekolik Cesek, ktere maji za manzele Francouze a ejhle, vetsina pracuje! Ze by Cesi byli ve Francii placeni lepe?? Nevim, neni slusne se ptat na platy.
Předchozí