Přidat odpověď
Cizinko, měla by si brát ve svých statistikách v potaz, že v ČR je většina rodiček nyní ve věku kolem 30 let, zatím-co takové UK je známo pro nižší věk rodiček, stejně jako rozvojové země. Takže porovnáváš porody dvacítek a třicítek. Nízkorizikové rodičky se tu téměř již nevyskytují, velké procento žen má rizikové těhotenství (já měla obě, stejně tak všechny mé kamarádky - s vyjímkou 2, a příbuzné, některé hned od počátku).
Také máš ty a celý spolek domarodek dost zkreslené představy, jak moc a často lékaři do porodu zasahují. Ve skutečnosti se porodům nechává volný průběh co to jde. Vím, že jste tu před časem operovali s nějakou reportáží z USA, kde žena hned po příjezdu do porodnice dostala epi a musela sedět na vozíku, jako invalida. No, možná to tam tak mají, ale tady tedy určitě ne. Většinu času je rodička jen s manželem, PA chodí kontrolovat s doplerem a čas od času natočí monitor. Mimo vstupního vyšetření byla všechna ostatní vyšetření na mou žádost (chtěla jsem prostě vědět, na kolik cm už jsem otevřená). Stejně tak mi vodu píchli na mou žádost a na žádost jsem dostala epidurál, algifen a oxytocin.
De facto má rodička v porodnici větší soukromí, než doma, kde může přítomnou PA tak maximálně vyhnat do druhé místnosti, ať kouká na TV. Já bych nesnesla, aby na mě nějaká PA koukala několik hodin během otevírání. Měla bych intenzivní pocit, že musím zrychlit, aby mohla jít PA už domů.
Předchozí