Přidat odpověď
Rybano, mám podobně stejně staré kluky a starší se donedávna velmi podobal tomu tvému. I ted má své chvilky, ale už je to mnohem lepší. Určitě bych navštívila psychologa, který ti poradí, jak v určitých situacích reagovat. Pokud bouchne, řekni mu přísným hlasem Ne, brášku to bolí. A protože jsi mu ublížil, nemůžeš si ted tady s námi hrát. Dala bych mu židli ke stěně a nechala bych ho si tam sednout na pár minut. Pak bych mu řekla, že se může vrátit. U nás to funguje tak, že většinou ještě pár minut trucovitě sedí dál. Ale věčně to nevydrží, já si ho nevšímám a sám přijde. Pokud se vzteká, odvedla bych ho do pokoje, že to poslouchat nebudu a až se uklidní, at přijde. Vše říkat v klidu, ale rozhodným hlasem. Pokud bouchne dítě třeba na hřišti, okamžitě bych ho vzala si sednout na lavičku na pár minut a upozornila bych ho, že ještě jednou někoho bouchne, strčí - tak okamžitě jdete domů a to také dodržet. Dobré je, předem si také o situacích promluvit a říci mu, co se stane, když se bude nevhodně chovat. Třeba s těmi hrníčky - řekla bych mu předem, ted s bráškou dostanete pití ve stejných hrníčkách, ty dostaneš svůj. Pokud sebereš hrníček svému bráškovi, tak jdeš okamžitě od stolu a nic pít nebudeš. A také to dodržet. Možná se vztekne, párkrát bude zkoušet, ale určitě si to pak rozmyslí.
Nám hodně pomohlo dopředu říkat, kam jdeme, co tam budeme dělat a že když se bude nevhodně chovat, tak nebudeme třeba kupovat žádný bonbonky, půjdeme domů ze hřiště atd. Také si najdi chvilky, kdy se budeš věnovat, jen staršímu. Jděte spolu nakoupit, někam na hřiště, do cukrárny, hrajte třeba pexeso, hodně ho mazli a chval. Chval ho i za pěkné chování k bráškovi. Já třeba neustále opakuju, bud opatrný k bráškovi, krásně se k němu chováš, máš ho rád vid. A zase pokud třeba mladší staršímu něco bere, tak mladšímu říci nene, ted to vrat bráškovi hraje si s tím on. Aby neměl pocit, že pouze on je ten napomínaný, zlobivý.
Jo a rybí tuk Omega 3 bereme už půl roku, pokrok je, ale nevím jestli je to tím, že to bere, nebo tím, že povyrostl, nebo že jsem trochu změnila k němu přístup.
Předchozí