| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat odpověď

Mně to přijde, že zakázat dítěti oplácet je hloupost. V tomhle případě vůbec nevidím možnost uplatňovat princip "násilí plodí násilí" ~d~ Máme v rodině holčičku (dnes už je maminka), na kterou si začal v 1. třídě ve škole troufat páťák. Když se na to přišlo, tak její tatínek to nějak řešili ve škole... a mmj dali holku na karate. Škola tak nějak plynula až jednou (po 3 letech) dostal tatínek holčičky obsílku ze školy, že se má dostavit k řešení incidentu jeho dcera versus nějaký osmák. Po řešení incidentu jsme se dozvěděli, že osmák si začal dělat legraci z Alenky a milá Alenka se bránila tak, že osmákovi vykopla zub. No a prý na tý schůzce s ředitelkou a uč. když vylezlo ven 1) že zub vykopla "ramenatému" osmákovi malá holka ze 3. třídy a 2)že se vlastně jen bránila, tak milý kluk ještě schytal od tatínka, že kvůli tomu marní čas a ještě donutil hocha se holčičce omluvit.~t~ Od tý doby měla holka ve škole klid. Tož já bych řekla, že může být i fyzická obrana na místě. ~d~
JInak mám dvě holčičky. A můj postřeh z výchovy té starší (6,5 roku).
Ona začala být výřečná až tak okolo šesti let, do tý doby tak nějak řešila problémy impulzivně. Ode mě slyšela, že nemá nikoho bít, ale říkat "to se nedělá!" nebo "tohle nedělá kamarádka!" Když se s ní někdo nechce hrát má si jít hrát s někým jiným příp. sama. Nemůže nikoho nutit, aby se s ní hrál... Na hřišti jsem s dcerou zažila "x" situací, kdy mi vstávaly vlasy na hlavě hrůzou, páč děti drzé až to nebylo uvěřitelné a absolutně neznalé mravů a rodiče nikde, aby problém dětem pomáhaly řešit~e~.

Jednou jsem se ale opravdu neudržela a když na hřiště na pískoviště, kde si v té chvíli hrály asi 3 děti přišla malá holčička a začala vyhazovat moji dcerku z jednoho rohu, že ten je její a dost vehementně(rozbíjením výtvorů...) si razila svou, tak jsem zasáhla, že přišla poslední a tudíž bere co zbylo příp. může poprosit, ale rozhodně ne přikazovat! Načež "milá" holčička asi tříletá mi normálně začala nadávat a hádat se se mnou... po několika minutách jsem řekla, že by mě zajímalo, čí je tahle holka a jen tak pro sebe jsem poznamenala, "která je drzá jako opice"?! Načež se vyřítil z lavičky tatínek, který si do té chvíle dcery ani nevšiml! A prý jednak co se pletu mezi děti?! a prý nemám říkat o jeho dcerunce, že je opice!! Tak jsem mu řekla, že opice jí neříkám když řeknu "jako opice" a že teda o.k., že nechám moji sotva tříletou dceru ať tý jeho klidně rozbije hlavu lopatičkou, protože ona hold nemá řekla bych i díky bohu tak prořízlou pusu a že prostě bouchnout pro ni může být v krizové situaci víc na místě než výslovnost, kterou neovládá(dnes je situace poněkud jiná~q~ ~:-D) a že pak nechci slyšet něco o tom, že to naše holka přehnala, páč malé dítě má tak nějak rodiče od toho, aby mu pomáhali jsou-li u toho takovéhle situace zvládat a ne dítě nechat jít přes mrtvoly za svým cílem a úplně proti mravům. No můžu říct, že tatínek chvíli hledal slova a pak vzal dceru a šli na průlezky... Maminka holčičky pak za mnou přišla, že mi děkuje, protože v tomhle stojí za mnou, ale manžel s tím nesouhlasí a že se teď nad tím třeba zamyslí.
Myslím, že nejde říct, že opětovat fyziké násilí fyzickým násilím je vždy na místě a nebo že není. Někdy fakt pomůže, jindy ne. Naše holka nikoho nebije, nebila byla opravdu zlatíčko, ale bránit se umí. Např. první dny v MŠ - byl s ní ve třídě kluk, který byl pověstný špatnou ovladatelností - bil děti, ubližoval jim. Měl skříňku v šatně vedle naší holky a asi 3. den když jsem šla pro dceru, tak mi jeho maminka oznamovala s úsměvem ve tváři, že prvně jdou se šrámem z MŠ, tak jsem se ptala, cože? No a prý ji nějak její Jára omezoval při oblékání a snad ji plácnul a naše holka mu opětovala škrábancem, takže milý Jára šel domů s 1. škrábancem z MŠ. Nutno podotknout, že postupně se z nich stali dobří kamarádi páč naše holka upřednostňuje v MŠ více kluky coby kamarády.
Holce každý den ráno opakuju, že se nemá hádat, nemá nikoho bít, k dětem se chovat hezky. Když se namane k situaci, kdy někdo někomu ubližuje, tak má běžet pro pomoc příp. zavolat o pomoc. Za rok nastupuje do školy, takže zdůrazňujeme, že se má stále držet u svých spolužáků, nikde nezůstávat sama třeba se staršími, nevtipkovat na adresu starších...

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: Registrovaný
Do této diskuze mohou přispívat pouze registrovaní uživatelé.
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 6-4= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.