Evo, ja bych nepodcenovala detskou fantazii. Je rozdil mezi klamem a metaforou. Moje male deti letos na podzim uvideli krasny zapad slunce s cervanky odrazejicimi se v jezirku. Byly z toho paf a syn (4roky) hned vyrukoval s tim, ze to slunicko asi krvaci, ze na jezirku je krev od slunce. Rekla jsem mu, ze to moc hezky popsal, ale ze to neni pravda, ze se nam to jenom zda, navic ze slunce neni clovek, tak nemuze krvacet, ale rika se to tak. To samy je u nas s Jeziskem, skritkama a cimkoliv jinym. Nevytvarim detem zadne ideologicke doktriny magickeho sveta, ten je v jejich hlavach a podil racionalna a magicna se v detske predstavivosti meni dle veku a zkusenosti. Nelibi se mi manipulovat s detskou nevedomosti a udrzovat je ve smyslenych predstavach do co nejpozdenjsiho veku...Navic Vanocni svatky jsou jen 3 dny v roce, podle me je dulezitejsi si hrat a "nenasilne snit" s detma rovnomerne po cely rok, nejenom na Vanoce. Muj pristup k Vanocum bude asi dany tim, ze nemam rada organizovanou zabavu, tot vse....
Předchozí