Jen se tak dívám na diskuzi, mám za sebou kurz efektivního rodičovství, je to na stejném základě jak RespabResp a můžu říct, že jako nejefektivnější shledávám, že jsem omezila ne- to znamená, děti neslyší neběhej, neskákej, netoč židlí. Starší točil židlí, a manžel asi pětkrát Netoč tou židlí, neběhej kolem ní. Stačilo říct jen zastav Pájo, a on opravdu stál. Takže neříkat to co nesmí dělat, ale spíš to co chceme aby udělali. Takže ne neběhej, ale zastav se a chvíli postůj.
Celkem to funguje. Ale chce to cvik a opravdu si myslet na to jak to říkáme a jakým tónem.
Navíc třeba běhání s tužkou, stačí jen říct tužka je na malování, chceš malovat nebo běhat? Když řekne že běhat, tak řeknu, ale bez tužky, když malovat jsem ráda, že se chvíli zabaví. Má se vždy říct ten účel věci pro co je určena. Je to divné, hlavně pro mě že to mám tak říkat, ale celkem to pomáhá. To samé třeba když se kopou, - kope se do balónu, a nic víc neříkat nekope se do bráchy apod. Ona se zastaví a jde hledat balón a nebo jen přestane. Také je důležité se třeba sehnout chytit za ramena a klidným hlasem to říct do očí, jako rovný, rovnému.
Také pomáhá věta- Dost, tohle se u nás nedělá.
Je toho hrozně moc různé fráze, které se člověk musí naučit používat, stojí to za to- je to na základě - Efektivní rodičovství krok za krokem a pak respektovat a být respektován. Stojí to za to do nich nahlídnout, i do kurzů.
Já si taky neberu všechno, ale dost z toho začínám používat a celkem se to vyplácí.
Je to boj ty děti. (Jinak já mám dvě 4,5 a 2 a obě živé)
Eva
Předchozí