U nas doma to naramne funguje s poslusnosti,ale dite se nam rozhodne vzorne nenarodilo.Vztekalo se,rekla bych do dvou let to bylo silene.Jen trpelivost,duslednost,dodrzovani stereotypu a respektovani osobnosti ditete vedlo k tomu,ze dnes mame dite,ktere je snad naddite.V ranem detstvi a zvlast v obdobi toho vztekani jsem dite nechala zazit dusledky neposlechnuti.Samozrejme to musi byt pripady,kdy nejde o zivot nebo o zraneni ditete.Takze kdyz napr.neposlechl meho varovani-pozor,spadnes do potucku a budes mokry,tak jsem ho proste nechala spadnout do potucku-bylo leto a domu byl kousek.Slo o to,aby chapal mamino varovani prave v dulezitych situacich,kdy se jde treba pres cestu nebo je venku zima a je treba si oblect teple kalhoty,nikoli kratasy.Dale se mi velmi osvedcilo,ze jsem zavedla rceni,ze jsou veci,ktere se musi a nad tim se proste nemuzem dohadovat a diskutovat,proste pres to nejede vlak,protoze se musi.Pak jsou ale veci,ktere se nemusi,jen muzou a tam treba ja se prizpusobim chteni ditete,a zduraznim to,aby pochopil,ze se s nim pocita,ze jeho nazor je bran v potaz,nemam proto potom problem,kdyz se neco musi,protoze dite v klidu zase souhlasi se mnou.To,ze se snim pocita jsme davali najevo i blbostma,jako kdyz jsme sli kupovat sedacku do bytu,brali jsme ho s sebou,davno jsme ji meli vybranou a cilene ho smerovali k ni,ale prodali jsme to tak,ze to byl jeho vyber,jeho nazor,on se pak citil doma dulezity a jako jeden z nas.Takhle to vlastne delame dosud a fakt nemame problem.Z maleho vzteklouna je uzasny chlapec,se kterym v prvni tride nejsou zadne problemy a jsme na nej hrdi.Taky mu to casto rikame.
Předchozí