Gigo a s čím konkrétně máš problém? Mám 4 děti ve věku 6-12 let , na RaR výchovu jsem narazila asi před rokem a v lecčems se nám společně dost ulevilo. Například v konfliktech co kdo chce nebo nechce, a to i děti samy mezi sebou. Já jsem získala čas pro svůj klid, kdy za mnou žádné dítě nepřijde, protože respektuje, že teď si maminka bude půl hodiny číst anebo si dá v klidu vanu, a já respektuju, že syn raději bundu na zip než přes hlavu a kalhoty na gumu než na knoflík, nejstarší pubertální dcera se přijde nasnídat o 20minut dříve, než ostatní, protože na ní všichni *blbě čuměj* (původně chtěla snídat až po ostatních, ale pochopila, že pak už by nedošla včas do školy, takže z variant snídat s ostatními anebo přivstat si si vybrala tu druhou, další dcera nechce zaplést copy ale chce mít jeden culík, nejmladší dcera brala té nejstarší věci do té doby, než jí ta druhá zabavila pár oblíbených plyšáků. Výsledek - to je tvoje, to je moje, když budu něco chtít půjčit, tak tě požádám, protože by se mi taky nelíbilo, kdybys mi to sebrala bez dovolení. )
Považuju za důležité, aby, i když po dětech něco chceme a nemohou to ovlivnit (např. vzít si lék nebo co já vím co nepříjemného), aby se jim to dobře vysvětlilo a aby i tak měli možnost si vybrat, jestli teď nebo za 5 minut, zapít to vodou nebo čajem, ze zelené lžičky anebo z červené, od maminky nebo od tatínka apod.
Jsou samozřejmě i situace, ve kterých tato výchova naráží, zejména u lidí (prarodičů), kteří vychovávali způsobem *bude to tak, jak řeknu já, jinak dostaneš*, jako třeba teď o víkendu, kdy babička rezolutně prohlásila, že si dcera musí vzít ven na zahradu pod kombinézu svetr, a dcera 7,5 roku řekla něco jako promiň babi, že s tebou nesouhlasím, ale když mi nebude mikina stačit, pro ten svetr se vrátím.
Jinak chápu Mili s tím bojem o zdraví, že si čepici dítě prostě vzít musí, jinak nastydne a důsledky nenese dítě, ale matka. Já to takhle nemám, moje děti moc nemarodí, ale asi bych na to šla tou metodou, že v zimě je čepice nezbytná, takže žlutou nebo červenou? Mimochodem nosíš ty ven čepici? Já jak kdy a nejsem tak pro děti úplně dobrým příkladem, čili respektuju, že i děti jak kdy a že si jí mohou vzít do kapsy nebo do batohu, a když je přeci jen zima větší, než předpokládaly, tak si jí nasadí ještě samy a rády. A obráceně, když si oblíkám druhý svetr, tak si musím uvědomit, že ne každý je tak zmrzlý, aby to potřeboval.
Předchozí