mohu se vyjádřit jen k epidurálu, protože cs jsem nerodila...
takže: naopak s epi prý porod postupuje lépe, žena se uklidní, uvolní (prostě bolesti buď téměř nejsou alespoň na chvíli - u mě cca hodina - cítit, nebo se hodně zmírní, což se příznivě promítne do stavu porodu. Já se za hodinu co jsem ho měla píchnutej otevřela z 6cm na 10cm, předtím to bylo straně pomalé)
- do sprchy nebo kamkoli se může, jen ti to napíchnou a nejsi nikde přivázaná
- obecně se může kamkoli i pokud je třeba tě více monitorovat (u mě se miminko stále na monitor na klasický pás nechtělo natáčet, tak mi dali vaginální sondu - zachytí se o kůži miminka, super věc!, sice ze mě trčela šňůra, ale nemusela jsem být omezovaná v pohybu jen kvůli monitoru. O to bych si rozhodně řekla!)
co u porodu potřebuješ? nevím, asi bych chtěla tu vanu, ale záleží na situaci - praskla mi voda ještě před porodem a tím pádem kvůli infekci jsem mohla akorát do sprchy. Protože mi před porodem něchtěli dovolit ani pít ani jíst, nějak moc jsem wc nepotřebovala.
- dýchání jsem taky nepochopila a protože se dcera narodila celkem nečekaně dříve, ani nestihla nacvičit a stejně se narodila
to bych nehrotila