Přidat odpověď
Ahoj, vycerpavajici odpovedi na vsechny tyhle otazky dava kniha Pruvodce premyslive zeny na ceste k lepsimu porodu od Henci Goer, doporucuju.
Ja jsem SC nemela, jeden porod s epi ano.
Moje zkusenost: epi ztlumi bolest tak, ze citis kontrakce, na vrcholu slabe bolestive. Mas kapacku. Mohla jsem chodit, kdyz mi nekdo strkal ten stojan, ale chozeni se jevilo jako z hlediska personalu nezadouci. Moc mi to nevadilo, bolesti jsem temer nemela. Porod postupoval normalne, presto ho ale urychlovali, protoze to bylo zrovna v den, kdy byl nejaky hokej ci co. Monitorovali me jen takovou tou renosnou sondou jednou za dlouho, nijak to neomezovalo. Musela jsem rodit v leze na zadech se zdvizenou panvi plus si sama drzet nohy. To bylo jedine vylozene neprijemne, ale vzhledem k tomu, ze sem cele tehotenstvi chodila na specialni kurs, kde se technika rozeni v tehle ro porod nejmin vhodne podobe nacvicovala a nebyla jsem vysilena bolestmi, zvladla jsem to behem dvou kontrakci.
Kdyz porovnam vcetne ostatnich podu bez epi: nejvic vysiluje (kdyz uz nepocitam to, ze rodis proi gravitaci a v poloze, ktera neumoznuje uplne uvolneni porodniho kanalu) prave to drzeni nohou. Je to namahave a mas pak mene sily na tlaceni.
S epi nemuzes do sprchy, masv zadech katetr a v ruce kapacku.
Kdyz nemas epi, telo si ulevovou polohu najde samo, nemusis to resit predem.
"Psi" dychani se pouziva jen na rozhrani prvni a druhe DP, kdyz citis nuceni tlacit a branka neni jeste uplne zasla.
Pokud te na zacatku porodu vyklystyruji, tak je asi vana lepsi moznost nez sprcha se zachodem, ale to si jen yslim, nemela jsem nikdy moznost ani jednoho ani druheho.
Předchozí