1)Rodila jsem je jednou, bez epi, takže nemůžu sloužit. Řekla bych, žer tě budou víc monitorovat hlavně kvůli té jizvě po císaři.
2)Mě tvrdili, že do sprchy ano, do vany ne. Rodila jsem v Hořovicích.
3)Ad první bod.
4)Laický názor je ano, řekla bych, že použijí tu samou kanylu, ale zkušenost nemám.
5)Mě na bolest pomáhalo jí do předklonu a pomalu vydechovat. Opírala jsem se o vše co bylo ve vhodné výšce. PA ale tvrdila, že mi díky tomu porod postupoval pomaleji (ne otvírání, to šlo celkem rychle, ale setup miminka). Doporučovala mi sedět na záchodě opřená dozadu, ale záklon byl nad moje síly. Příjemná byla taky masář bederní páteře od partnera, neže bylo to tolik pomáhalo na bolest, ale mezi kontrakcemi to pomáhalo se uvolnit a chvilku myslet na něco jiného.
6)Přes názor, který tu padl, že nafukovací kruh je zastaralý, ho doporučuju. Mě pomohl, bez něj bych se první dny fakt neposadila. Polštáře byly k ničemu.
Jo a nedám dopustit na homeopatikum Ricinus comunis (potence 5) na rozjetí kojení. Fakt zafungoval, dávkování doporučeno od Amazonky tady na Rodině.
7)Dýchala jsem jak jsem chtěla, až na konci při tlačení mi PA radila z hluboka nadechnout do břicha, zatlačit a pak až vydechnout. Myslím, že to pomáhá zvýšit tlak na dělohu a tím i vypuzování. Já byla ale dost utahaná a tlačila spíš silou vůle.
8)Šla bych do sprchy a záchodu, do vany jsem nechtěla, není mi příjemná. Přecházet se dalo, kontrakce byly až do konce v rozmezí pár minut, to na dojití na záchod stačilo (nakonec mi přidali oxitocin, kontrakce mi při vypuzování slábly a ztrácely se).
9)Měla jsem to stejně jako Kohnová, rodila jsem na křesle v polosedě. Zdaleka nejvíc energie jsem spotřebovala na držení nohou a brady na břiše, tak jak mě navigovala PA. A to mi jednu nohu držela PA a druhou doktor.
Partner měl za úkol podpírat mi hlavu, ale moc to asi nepochopil, takže mi nepomohl. Příště bych ráda zabojovala za jinou polohu, nebyla nijak extra nepříjemná, jen mám pocit, že jiné budou naopak míň namáhavé. Ale pokud se dostaneš do téhle, vtip je schoulit se co nejvíc do klubíčka, což je v tom okamžiku dost náročné. Doporučuju říct si o pomoc všech co jsou okolo (oni ti nejspíš pomůžou sami, bude-li to personál
). Btw nechápu, proč ta nová křesla nemají ty třmeny na nohy, mě by se v tu chvíli fakt šikly.