Podle mne tedy "stárnutí" materiálu závisí především na způsobu jeho používání. Plast zabalený v igelitovém pytli uskladněný v přiměřených podmínkách je něco jiného, než plast používaný - vystavený mrazu, teplu a především zatížení. Používaný plast dostává zabrat, opotřebovává se, snižuje se jeho životnost úměrně době používání.
Proto si myslím že není až tak nesmyslné označení 5 let od data nákupu, protože se přepokládádá, že po zakoupení bude sedačka používána.
Stejně tak bych nepředpokládala, že někdo vyrobí sedačku, na 10 let ji někde uskaldní ve skladu a pak ji s velkou slávou prodá - to asi těžko. Všichni víme jak na nás výrobci neustále vymýšlí nové finty, zlepšováky, stále lepší a lepší doplňky, jednou frčí medvídci, jednou kostka...
Takže podle mě je de-facto jedno, jestli tam je napsáno 5 let od zakoupení, nebo 5 let od data výroby - protože podle mě to na skladu nebude víc než rok - a ten rok se to nebude používat, čili ani opotčebovávat ve smyslu znehodnocovat materiál - především jeho pevnost.
Předchozí