Ach jo, kolikrát mám ještě opakovat, že žádnému dítěti nic vnucovat nechci?! To to píšu tak nejasně?
To svoje děti vychováváš jen pomocí samých příkazů a zákazů, že si neumíš představit, že by jim někdo mohl během jejich dospívání bez vnucování říct svůj názor? Aniž by je do něčeho tlačil?
Když mladému dospívajícímu člověku řeknu, jaká vidím v masturbaci rizika a jak se k ní stavím já, že to beru jako výzvu a že si myslím, že je to prospěšné cvičení v nesobeckosti a sebeovládání, nijak ho tím přece netlačím do toho, aby se mnou můj názor zcela sdílel!
A Ty tvrdíš, jak by Tě to strašně poškodilo ve vlastním prožívání a jak by to poničilo Tvůj vztah k tomu, kdo by se odvážil něco takového říct!
Už jsem poznamenal, že mluvím o dospívajících. Nemám v úmyslu něco takového vykládat malému dítěti, které ještě ničemu nerozumí. Troufám si říct, že je možné vybudovat si se svým dítětem takový vztah, kdy z jeho reakcí a odpovědí poznáme, co si můžeme dovolit říct, abychom ho tím nevrhli do zmatku a traumat.
Předchozí