Mně připadá, že to autorka vidí trochu černobíle: buď je žena "sobecká", tedy dává přednost kariéře, cestování atd. a nebo je to ta "správná" matka (tj. pokud začne rodit po 20).
Já za tím vidím víc. Ta první skupina obsahuje i jedince, kteří třeba po dětech vůbec netouží a je to tak v pořádku. Ale hlavní podíl lidí v této skupině je ten, kteří chtějí své dítě přivést do co možná nejlepšího prostředí. A nevidím v tom sobeckost, ale ZODPOVĚDNOST!!! Já například jsem chtěla dodělat VŠ, cca 2-3 roky práce (získání praxe, protože když bych měla mimi hned po škole, pak by se mi hůře hledala práce) a mít hlavně něco našetřeno!!! Mimo to mám samozřejmě partnera a vlastní dům se zahradou. Záleželo mi také na tom, abych se podívala někam po světě a nabrala nějaké zkušenosti. Nic z toho nění sobeckost, ale ZODPOVĚDNOST!
Mám ve svém okolí spoustu mamin, které mají do 30 let 2-3 děti a ve 30 se prakticky bez praxe vracejí do práce - ale do jaké ??? Nechci skončit někde na mizerně placeném místě, protože vím, co dítě stojí a v průběhu let ještě bude potřebovat spoustu prostředků (vím, že to není jen o penězích). Chci mít co největší manévrovací prostor při výběru práce, proto ta VŠ a praxe.
Tyhle maminy, co jsem popisovala nikde pořádně nikde nebyly, teď je jim 30 a co teď budou jako do důchodu dělat ? Jaká náplň života jim zbývá ? Budou 30 let chodit do práce ???? Já bych chtěla v těch 30 něco nového začít, ne s etapou mateřství víceméně skončit.
Je to srozumitelné ??? Já vím, že to třeba může nakonec být jinak, ale tohle je moje vize. Jsem sobecká nebo zodpovědná ????!!!!
Předchozí