To "bez nástřihu to bude trvat dýl" je takový legrační, vzhledem k tomu, že po porodu se pak dost dlouhou dobu bude šít nástřih, což v té chvíli rodičce nikdo neřekne...
Já jsem měla porodní plán, všichni ho respektovali, v některých věcech jsem se podřídila provozu (nedůležité technické záležitosti), jinak se na všecko ptali, nedělali nic přes můj nesouhlas. I na šestinedělí, kde ostatním matkám péči o děti více méně servírovali, se mě PTALI, zda si to či ono přeju (asi kombinace porodního plánu a kouzla osobnosti
).
Ovšem to byla mimořádně vstřícná porodnice - jinde si nedělám moc iluze...
Jinak mě fascinuje ta popudlivost některých diskutujících vůči tomu, že někdo píše, jak odmítnout rutinní a neindikované zákroky (typu "my to tu tak děláme") a procedurální obstrukce ("propustit vás může jen pan primář"). Jako by někteří lidé měli vztek, že si někdo dovolí odporovat zdravotníkovi, že si někdo dovolí polemizovat s autoritou... Vyhovění těmhle naprosto racionálním požadavkům (u fyziologického porodu) je přece v zájmu zdraví všech zúčastněných a na personál to neklade žádné jiné nároky, než aby se přestal fixovat na svoji rutinu a své pohodlí... Že by klasická postkomunistická nechuť ke každému, kdo nehodlá jít s davem?