Jenom abych vysvětlila něco, co bylo zřejmě špatně pochopeno. Já si taky myslím, že by si člověk měl hájit svůj názor. Koneckonců, taky jsem celkem hrdá na to, že jsem si ten oxytocin uhájila, prakticky za cenu uhýbání před jehlou a 5x důrazné NE. Ale myslím, že každý extrém, a to i ten týkající se přirozených porodů, škodí.
Pořád jsme bombardovány články na téma, co všechno si člověk v porodnici nesmí dát líbit, jak nesmí být ovce, jak by měl chtít více poloh, neměl chtít nástřih nebo medikace... přirozený porod za každou cenu. Ale vyhovuje snad tohle každému? Každý porod je jedinečný, takže dopředu se o něm nic moc říct nedá. Pro někoho je nakonec epidurál, dolsin nebo oxytocin požehnáním, někomu prostě nesedne. Ale mít stránkový porodní plán o tom, co člověk všechno chce dopředu? Mně to prostě přijde jako extremismus, sorry. A abych doplnila, mě skoro někdy přijdou jako ovce moje kamarádky, které slepě papouškují dnes populární názory, že nechtějí medikaci, nechtějí vyšetření, nechtějí očkování... aniž by se zamyslely, jestli to je opravdu jejich cesta a je pro ně vhodná.
Druhá věc, na kterou bych chtěla ujasnit, je, že z dané situace neviním jen ty rodičky. Viním z téhle situace samozřejmě obě strany, jak zdravotníky, tak agresivní rodičky. Ale opravdu obě, ne jen tu jednu (zdravotnickou).
Předchozí