Lucie, to je právě část, která ve mně vyvolává nejvíc otázek. Kamarádka tazatelku viděla, JAK s dítětem třepe - a tento postup označila jako týrání. Řada lidí vnímá svoje pohyby jako "jemné" a přitom se dítěti hlavička opravdu komíhá - však to taky bývá důvod, proč přestává pláč. Proto bych já taky odpověděla tím, že bych vypíchla škodlivost jakéhokoliv třesení. Že babičky doporučovaly zklidňovací postupy různé, to vím. Moje prababička například používala šťávu z divokého máku do cumlíku, pravidelně, protože potřebovala spící dítě při práci na poli. A oni dokonce už věděli, že to může škodit a byl to velmi rozšířený postup - prostě doufali, že se nic nestane... no, v naší rodině se stalo ...
Víš, bavíme se o zkratové situaci, afektu, okamžitém vychýlení smyslů. I když se tím člověk zabývá, nepokládám to chování za vhodné a takovou matku bych neuklidňovala. Protože tazatelka mimo jiné píše, že tento postup používá častěji - slovo týrání je tady podle mě zbytečné. Je to zkrátka naprosto nevhodné, to je můj názor.
Předchozí