Michel Odent je francouzský porodník, který před mnoha lety založil (vedl) kliniku pro porod do vody, v intimním prostředí a posléze hlavně přirozené porody. Prošel si cestou od klasického intervencionalistického porodního chirurga po člověka, který pochopil, že klíčovou úlohu hraje rodící žena a prostředí, ve kterém se cítí bezpečně.
Osobně jeho slova velmi chápu. U porodu, který celý proběhl v porodnici, pro mě byla přítomnost může klíčová, byl tím, kdo mě pojil s domácím bezpečím, kdo mi ten "domov", to "doupě" v porodnici vlastně vytvářel (a to to bylo Vrchlabí). U dalších dvou porodů, které jsem z 95% a ze 100% strávila doma, jsem ho vůbec nepotřebovala, jen jako řidiče, podavače, přidržovače, chytače, ale tu ůlohu, kterou plnil v porodnici, tu plnit už nemusel.
Odentova slova chápu tak, že (patrně vetšině žen) bude porod probíhat lépe v nepřítomnosti mužského "agresivního" prvku, v prostředí, kde se cítí bezpečně, za tiché podpory zkušené ženy, se kterou má vybudovaný vztah. Není to ani tak otázka pohlaví, jako role.
Předchozí