Nepamtuju se přesně, ale mám pocit, že snad psal, že přítomnost partnera "může" nebo "často narušuje" porod - tedy ne absolutně. Míněno je tím obecně to, že některé ženy se před partnerem zcela neuvolní - ani to samy nemusí vědět. Potvrzují to zkušenosti z domporodů, kdy to finále pořád nešlo, partner pro něco někam na chvíli odběhl, a bylo hotovo.
Mnoho rodiček má taky pocit, že nemůže toho partnera poslat v závěrečné fází (nebo i dříve) pryč, když se dohodli, že budou rodit spolu, že on u porodu bude ap. Proto si myslím, že je dobré, když oba ví, že se to tak někdy děje, ona že je ok ho pryč poslat, pokud má ten pocit (může si ho kdykoli zase zavolat) a on že by to měl pochopit, že jde o proces hlavně mezi matkou a dítětem, a že to neznamená, že by ho žena neměla dost ráda nebo něco takového.
Samozřejmě, je mnoho párů, které i doma (porodnici nesrovnávám, neb tam je role otce dle mě dost jiná a podmínky taky) přivedly na svět potomka spolu, oba si to takto moc užili a jsou oba happy.
Kus může být o kvalitě vztahu, ale nemusí. Tak jako já nemám problém vykonat veškeré potřeby metr od manžela, pokud jsme na skále nebo potmě v lese nebo v bažině, tak některá žena prostě má. A asi s tím nic moc neudělá. Není to její chyba, prostě to má jinak, potřebuje to soukroměji. Pak partner může být na překážku, o kvalitě vztahu to vypovídá málo, muž může být empatický sebevíc, ona ví, že on jí moc pomůže, podpoří, ale prostě v určitý čas potřebuje být sama.
Některá se zase potřebuje držet chlapa za ruku a jeho přítomnost pro ni znamená, že ji "nenechal ve štychu" a dodá jí sílu na všechno.
Předchozí