Maw, prakticky totéž jsem tu psala v mnoha příspěvcích, akorát jsem neměla čas vzít to tak zeširoka, autorce jsem vytkla minimálně na dvou místech, že výrok Odenta spojuje s porodnicí, což je nesmysl. Nemám čas tu zpětně dohledat, jestli máš čas ty, pročti moje reakce, je tam skoro všechno.
K té přítomnosti partnera, on tam dříve NEBÝVAL - tedy v tom dnešním slova smyslu, jako přihlížeč samotného porodu, a to je přesně to, co Odent zmínil jako rušivý moment. Partner v domácnosti, kde se rodí, je vhodně zaměstnán a poučen, že má být stranou, k dispozici a nerušit, když to řeknu krátce. Zejména momenty po porodu dítěte mají být naprosto nerušené, jen matka-dítě, což přítomnost muže ruší velmi, oční kontakt se narušuje, ergo stahování dělohy se narušuje, ergo tvorba mléka se narušuje... Toto všechno uváděl a dá se to pochopit. Chápu to i tak, že nejde o žádné vyhánění muže od zážitku porodu, pouze o vymezení prostoru a pozornosti, což u většiny mimo porodnici rodících párů není nic tak nepochopitelného nebo nepřijatelného. Ještě pro jistotu jednou říkám, že se vůbec nejednalo o porod v porodnici a tam já pokládám partnera za přínosný faktor, viz všechny moje příspěvky výše.
Teď poznámka čistě ze zajímavosti, prakticky žádná dostupná informace o porodech přírodních žen o přítomnosti muže přímo u porodu nemluví. Často dokonce naopak ženy rodí zcela samy, i bez přítomnosti jiné ženy. Každému vždycky šlo primárně o přežití a zdraví, tudíž to pokládám za zajímavé.
Předchozí