Moc jsem si prala prirozeny porod v prirozenem prostredi. Ale ten prvni bychom za prirozenych podminek asi neprezily ani jedna, pri tom druhem bych umrela snad jen ja.
V prvnim pripade jsem totiz mela preeclempsii (toximii) neboli zvysny krevni tlak. Zivot muj i miminka byl ohrozen (nastesti uz temer v terminu), takze jsem musela mit porod vyvolany. Jsem moc vdecna, ze jsem rodila v usa a mela bezvadnou dr. - svou gynekolozku. Druhy porod byl bez leku, "prirozeny" v nemocnici opet s nasi p. dr. Vse slo v poradku, az do okamziku, kdy mi nesla porodit placenta, protoze byla vrostla do delohy. Okamzite se mnou jeli na sal a v narkoze mi ji operativne vyrizli. P. dr. mela slzy v ocich, kdyz vyjadrovala svuj soucit nad mou situaci. Mimco mezitim mel tatinek, ktery obstaral z kelimku prvni nutne krmeni.
Az zpetne jsme se dozvedeli, ze riziko umrti je v takovem pripade obrovske, protoze behem peti minut lze vykrvacet (placentou proudi litr krve za minutu)! Pani Dr. mi jeste doporucila, kdybychom meli dalsi mimco, tak aby meli lekari pripravenou transfuzi krve, protoze toto riziko je v mem prip. vetsi nez normalne a predem nejde ani na ultrazvuku poznat.
Uz zacinam chapat, proc drive bylo vic umrti rodicek i miminek... Kamaradka, ktera rodila v usa v porodnim dome s porodni babou mela zase jinou necekanou komplikaci, kdy po porodu take malem vykrvacela, ztratila obrovske mnozstvi krve, musela mit operaci a transfuzi (nastesti byla 5 minut od nemocnice). Komplikace nebyla zavinena nikym a stava se velmi zridka...
Nejsem zastance prilisnych zasahu do prirozeneho behu porodu a jsem pro, aby se v nasich porodnicich zmenilo prostredi i atmosfera, zlvaste pristup lekaru a zdravotnickeho personalu. Zkusenosti z usa ukazuji, ze to jde, kdyz se chce...
Jeste odstrasujici priklad na zaver; Kamaradka rodila cisarem (zde v Cesku) a sve dve deti videla az druhy den! U tretiho uz si vydupala aspon pusinku nez ji ho odnesli a vratili az po mnoha hodinach... Neuveritelne!!!!
Předchozí