Přidat odpověď
ahoj leni,
naše malá vzdorovitá od narození, asi ve 20 měsících to sní začalo fakt mlátit, dnes 3roky a 1 měsíc, mlátí stále, ale začaly jsme po radě dětské psycholožky to spolu zvládat asi ve dvou a kousek mnohem lépe.
Nevím jak to máš s malým ale, naše malá nejradši si všechno dělala sama - jako zapnout tv, výtah, vysavač... pustit vodu atd. Ve chvíli, kdy ty to třeba zapneš, tak pro to dítě je to konec světa. Ono nechápe, že se TV zapíná xkrát za den, to stejné výtah, voda, pro něj je to buď teď nebo nikdy. A u nás ani nepomohlo to znova třeba vypnout aby si to udělala sama.
Takže jsem po radě psycholožky nechala dceru dělat vše sama a hlídala jsem si to, abysme jí třeba někdo nezmáčkli výtah a ona kvůli tomu nehysterčila třeba půl hodiny. Prostě pokud to je možné, dávám jí možnost volby - ráda si vybírá tričko, kalhotky, punčochy. Když jí byly ty dva, dávala jsem jí vybrat jen ze dvou triček, dvou kalhotek atd.. teď si vybere už sama ze skříně co chce.
Nechávám ji se vším mi pomáhat a hlavně ji nikdy neplácám, protože to je jak když ji nakopneš.
Teď když je vzteklá, což se mi osvědčilo i dřív, tak jsem ji odvedla do pokoje, abych na to nekoukala a neposlouchala, teď stačí říct ať jde do svého pokoje a zamyslí se nad tím jak se chová (proč hysterčí, proč bouchá brášku atd..) většinou za chvíli volá, že je hodná.
Ven jsme chodili všude s půlhodinovým předstihem, chodíme dodnes.. akorát teď se už při oblékání nezvteká, ale spíš dělá legrace, že se schovává, většinou to skončí tak, že jako jdu už pryč, a ji oblékám třeba až na venkovní chodbě.
Ale už se tolik nevztekáme, vysvětlování kolem toho druhého bylo úplně na nic, přijde mi že to chápe spíš až teď.
Prostě každé dítě je jiné, zkus mu ale dát tu možnost volby, aby měl pocit, že rozhoduje sám o sobě a ne že je tebou manipulován. Já zasahuji ve chvíli kdy by ublížila sama sobě nebo někomu jinému a musím říct, že jaký to bylo šídlo a furt jsem ji hlídala, všude lezla, tak když jsem ji pak nechala, občas si i trošku třeba natlouct, když si nedala říct, tak se jí vyvinul i ten pud sebezáchovy.
Držím ti palečky, někdy to je o nervy, syn byl hrozně hodňoučké dítko, vztekl se snad 3x za celej život a malá je čírtě.
Předchozí