Ahojky Ilono,
je to možná smutný, ale já být ta kamarádka, tak to řeknu. Nebo vyzvednu ty sedačky. Radši budu jezdit jako blázen sem a tam, než si vyčítat, že se jim něco stalo. Určitě záleží na povaze řidiče, ale naše beruška jela nepřipoutaná jen 1x a to proto, že jsem napřed dala do auta sedačku vajíčko a připoutala ho, pak nákup, ale nějak mi nedošlo, že při nakupování jsem malou rozepla...
Nepřipoutaný cizí dítě jsem vezla v autě jen 1x. Byl to 3 letý kluk, byl přivázán prostředním pásem a mamka ho držela. Seděl klidně, dojeli jsme dobře. Ale pak jsem zjistila, že po naší další návštěvě do kamarádky naboural někdo zezadu. Měla v autě 2 1,5 starý děti, naštěstí v sedačkách.
Od té doby jsem nekompromisní. Nikým se nenechám svézt bez autosedačky, ale taky nikoho neberu. Kamarádky to berou a ví, že když potřebují, není problém přijet, namontovat sedačku a odvézt kam budou chtít. Ale vzít si na svědomí třeba "jen" lehké a zbytečné zranění dítěte, prostě nemůžu. Naštěstí to moje kamarádky chápou.
Jsou ale taky situace, kdy chybějící sedačka je menší zlo, než třeba dlouhé čekání na sanitku a podobně. Mimochodem, mám obavy, že bych dítě nejradši poutala i v té sanitce. Nevidím důvod, proč by měla být bezpečnější.
Předchozí