Já znám velmi (velmi) zblízka dva DD a pak několik (cca 5 zdálky). V tom prvním je ona šikana silná a současná, sice byty a rodinné skupiny, ale taky jídelny a fluktuace dětí, noční vychovatelky na celý barák, orientace na materiálno a řád, špatné vztahy i mezi vychovateli.
V tom druhém je vše velmi velmi rodinné, šikana jen zárodečná a docela kontrolovaná, s dětmi tety a strejdové tráví den i noc, vaří i uklízí, rodinky se neprolínají jak na běžícím páse, snaha o pochopení dítěte, také startovací a tréninkové byty, a přesto: děti reagují na zlatou klec, tu největší paniku a maximální úzkost jsem viděla u dítěte právě v tomto (podle mne velmi dobrém DD), děti i přes všechnu snahu už po půl roce ztrácejí představu reálného života venku (co si můžou koupit, nač maj a nač ne, že vztahy jsou víc než peníze nebo dobře napsaný úkol atd...)
Vím že některé DD se moc snaží a někteří vychovatelé obzvlášť, stejně tak i sestřičky a KÚ (on vám ten osud těch dětí není jedno), ale přesto raději novelu než další roky nicnedělání!
Předchozí