| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat názor k článku Návrat do práce = malá noční můra?

zdá se mi , že všichni, kdo diskutovali přede mnou mají pravdu. V článku popisovaná situace je mojí noční můrou a občas mi připraví bezesnou noc. shrnula jsem si to do bodů:
1. produktivita práce v ČR v soukr.firmách je z 99% srovnatelná se záp.Evropu ( někdy mám spíš pocit, že jsme záp. Evropu předběhli a blížíme se Číně (třeba při práci v supermarketech ) = tlak na výkon, časovou flexibilitu, odolnost vůči stresu je obrovský, jsi matka malých dětí chceš snížit úvazek? v soukromé firmě ?
Nezajímá, motivuje stát nějak firmy k částečným úvazkům? ne !
2. nízká kupní síla obyvatelstva, nízké reálné mzdy, vysoké ceny = tato kombinace nutí české ženy po své práci ještě obíhat akce v marketech, shánět oblečení po sekáčích, doma péct, zavařovat, zašívat a přešívat, v noci prohledávat internetové bazary, aby rodina s DVĚMA pracujícími dospělými a dvěma dětmi jakž takž vyšla. o věcech normálních na západ od nás jako paní na hlídání, jídlo o víkendu v restauraci, paní na úklid, ani nemluvím.
3. tlak na vzdělávání a volnočasové aktivity dětí. Nechodí tvé dítě na výtvarný kroužek, nedělá sport, nechodí na AJ ? Jak to ? To vám nezáleží na jeho vzdělání?
Odpověd´: A kdy to mám stíhat a kde na to mám vzít peníze? Výsledek = stres !
4. Další aspekt dnešní doby: Plat´te hypotéku, nebo stavebko pokud chcete slušně bydlet, plat´te si penzijní připojištění, plat´te si životní pojistku, ukládejte peníze dětem na zaplacení školného, plat´te si poplatky ve zdravotnictví ( zubař,rovnátka, brýle .....), bud´te připraveni pomoci finančně stárnoucím rodičům, vydělávejte, vydělávejte, vydělávejte, musíme zaplatit, zaplatit, zaplatit !!!
5. pomoc z rodiny: babičky jsou buď mladší a pak sami pracují anebo jsou starší a začínají spíš řešit své zdravotní problémy, nebo bydlí daleko. Šťastní jsou ti kterým mohou prarodiče pomoci, ale pravidlem to není
6. pomoc manžela: během 3-6ti let, kdy je žena na MD se manžel musí dvojnásobně ohánět v práci, povýší, vezme druhou práci, udělá pro zaměstnavatele cokoliv jen aby přinesl domů slušnou výplatu - a ted´má říct : "sorry šéfe já od září ty přesčasy a služebky už nebudu dělat-musím pomáhat více doma s dětmi." ? jde to , samozřejmě,ale jednoduché to taky není.

Můj osobní názor je, že do budoucna je 3letá mateřská neúnosná- bohužel. Myslím, že jsme poslední generace matek, která ji ještě může využít. Naše následovnice budou muset začít pracovat dříve, protože z rodičovského příspěvku a jednoho platu ( manžela) ta rodina nevyžije. Bohužel se to bude dít bez jakékoliv pomoci státu - žádné půlúvazky, žádné levné obecní jesle, žádná velká nabídka volných míst ve školkách a školách, žádné velké daňové úlevy pro pracující rodiče malých dětí, potraviny a spotřební zboží pro děti zatížené extrémně vysokým DPH bude nadále nutit české ženy táhnout 2 směny- práci+domácnost.
Takže jsem znechucena článkem, který se mi snaží vnutit myšlenku, že zásadní systémovou chybu(chyby) lze nahradit lepší organizací! Nesmysl!

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: NeregistrovanýRegistrovaný
Jméno: (třeba :Lenka Nová, tři dospívající dcery)

E-mail (nepovinné)

Upozornění: u příspěvků neregistrovaných uživatelů jsou zveřejňovány IP adresy. Vaše IP adresa je 10.80.2.253
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 8-7= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.