Já teda neznám současnou švédskou mládež, ani jak na tom jsou s dětskou kriminalitou atd, ale o problémech s mládeží se mluví všude, i v čechách, kde je výchova tipuju tak z 95 % autoritativní s tělesnými tresty. I tady vzrůstá kriminalita, horší se chování dětí a to nejsme žádná bašta liberální výchovy.
A problémové rodiny a mladí byli i dřív, je jich pořád dost takových, kde děti nejeví žádný zájem o své rodiče, jsou k nim hnusní, zneužívají je a jde jim jen o jejich peníze atd. A i v těchto rodinách probíhala typická autoritativní výchova, žádné ťuťu ňuňu, můžeš si dělat co chceš....i za totáče takových rodin bylo hafo...
Podle mě je většinou chyba ve výchově, buď příliš tvrdá autoritativníí výchova alá "škoda rány která padne vedle", nezvládnutá výchova, patologické rodiny, prostě je tam něco špatně od základu.
I liberálně vychované dítě může být slušné, ale já osobně bych to nepřeháněla do extrémů na žádnou stranu. Já děti nikdy nebiju, pro mě je to špatně, ale snažím se spíš o respektující výchovu, i když někdy taky jednám autoritativně, přestože se tomu snažím vyhýbat, tak hranice dětem dávám.
Moje zkušenist ze zemí alá Anglie je spíše pozitivní, mládež zhruba stejná jako u nás, ale chování, slušnost, postivost a ohleduplnost mezi lidmi o něco lepší v zemích s volnější a více respektující výchovou.
Předchozí