Naštěstí je na to zákon a pes bez vodítka nemá mezi lidma co dělat. Zvláště nějaký velký tele. Mám psy ráda. Vždy jsme měli doma velké psy (NO, dobrman, Howavart) a vždy měli mimo zahradu vodítko. Byli to všechno hodní, socializovaní a cvičení psy. Přesto bych je mezi lidi volně nepustila. Nikdy nevíte, co kdo udělá, pes se lekne a neadekvátně zareaguje a neštěstí je hotovo. Samotné mi vadí, když se ke mně řítí pes a jeho majitel z dálky bezmocně mává a křičí, ať se nebojím, že pejsek je hodnej. Každej pes je hodnej, dokud někoho nehryzne. A všichni pejskaři snad víme, že psovi se v průběhu života může změnit povaha - zejména stárnutím. To pak i ten nejhodnější pes může být dost nevrlej a změní se to ze dne na den. Vlastní zkušenost - naše fenka na starý kolena hryzla dědu, protože po ní chtěl, aby šla na zahradu, což ona chtěla ležet v klidu v pelechu. A nikdy předtím to neudělala. Byla prostě nevrlá podobně, jako jsou někteří staří lidé. Nechávat běhat psa bez vodítka je projevem tuposti. Když na psa nemáte prostor (zahradu), tak si ho prostě nepořizujte. Jednoduchý.
Předchozí