Baru, soud řekl, že sice nemá příjem, ale má nemovitost, kterou lze prodat. Ale kde by pak bydleli, když by přišli o střechu ned hlavou?
K tomu strhávání: to se stalo v době, kdy bylo bance jedno, kdy strhne a kdy připíše. Takže rozdíl mezi odepsáním z jednoho účtu a připsáním na účet byl týden i víc. Pracovala jsem léta v účtárně a ty rozdíly jsem vnímala dost ostře, i my jsme častokrát upomínali zákazníky, kteří se bránili tím, že zaplatili a donesli doklad. Věř mi, že dokladů o provedené platbě jsem tehdy viděla fakt hodně. Nejdelší rozdíl, se kterým jsem se potkala, byl "pouhých" 180 dnů, přesně na den půl roku! Takže mu bylo výživné z účtu odepsáno, z jeho pohledu zaplatil. Že byla částka na jiný účet připsána pozdě, to bohužel neovlivnil. Nebyl sám, takto postižených bylo hodně lidí, protože banky s takto "volnými" penězi běžně obchodovaly. Proto byl pak přijat zákon, že platba má být připsána na účet max. do 3 pracovních dnů. Bylo to třeba nařídit zákonem, protože bankovní svévole přesahovala rozumné meze a nikdo si netroufnul banku penalizovat, to už mohl rovnou zrušit účet. V bance klasika, tam přece nikdo za nic nemohl.
No, a proč pak neprohnat upomínku o zaplacení výživného přes kamarádku, když to pak "ten blbec" zacáluje, ne? Viděla jsem i ty složenky, byla to slušná suma. Jen nebyla pro děti, byla právničce. On si to schovával, aby jednou třeba mohl dětem doložit, že na ně platil a kolik ho to stálo. To je ti pak fakt smutno na duši, když vidíš podobné chování. Víš, já jsem těm lidem v účtárně kolikrát radila, jak se dostat z průšvihů, ale v tomhle jsi prostě bezmocná.
Předchozí