Mám stejný problém s mladším synem (v září mu bude 6), strká jazyk mezi zuby, tudíž špatně vyslovuje zejména sykavky. Protože to u něj bylo přímo do očí bijící a pediatr to neřešil, prý až na pětileté prohlídce, požádala jsem známou logopedku, zda by se na něj nepodívala. Ta mi řekla, že čekat do 5 let je v tomto případě pozdě, protože tyto hlásky se fixují mnohem dříve a pak je daleko těžší odnaučit špatný zlozvyk a naučit správnou výslovnost. Vydupala jsem si tedy u pediatra doporučení na logopedii - synovi byly 4 roky. Na logopedii, jsme kromě sykavek procvičovali i L a R, které syn sice uměl, ale používal jen když chtěl
Nedávno nás po roce a půl paní logopedka propustila ze své péče, protože u ní se syn vždy předpisově snažil a všechna písmenka si hlídal a to i ve složitějších slovech, kde se hlásky různě kombinovaly. V běžné mluvené řeči to však vypadá zcela jinak. Mám ho hlídat, opravovat a připomínat mu správnou výslovnost a pokud by se to nelepšilo, mám se ještě ozvat. O tom teď silně uvažuji, protože poslední dobou se mi zdá, že syn začíná mluvit ještě hůře a občas vyloženě schválně šišlá :-(