Naši předkové nepasterizovali, ale rovnou převařovali. Pokud vím, tak v zimě mohli nechat mléko v chladu, pár dní vydrželo, ale v létě ho převařovali. Úlně mu tak zničili chuť a hodně lidí ho pak používali jen na vaření a pečení, pít se to fakt nedalo, a pokud ano, tak s odporem.
A když už jsem u těch pamětí: pamatuju si, že jsem jako holka chodívala pro mléko do bandasky. V koloniálu na rohu měla prodavačka hliníkovou 25-litrovou konev a dvě odměrky, půl- a litrovou. Každému naměřila, kolik chtěl. když mléko prodala, konev vymyla horkou vodou. A přesto nikdo žádnou infekci nechytil. Skleněné lahve na mléko se objevily až potom, měly hliníková víčka. Bílé pro polotučné a červené pro plnotučné. Mléko v plastikovém sáčku přišlo daleko později (a lidi ho v té době ani moc kupovat nechtěli, protože ty sáčky obvykle ve svárech praskaly, kolikrát byla přepravka plná mléka).
Předchozí