Přidat odpověď
asi jsem neměla rodiče stvůry, protože ...
1) Neexistovaly žádné kroužky pro kojence a batolata. S miminky nikdo neplaval ani nelétal.
Napsal někdo někdy, že by bez toho dítě nepřežilo? v tom moc problém teda nevidím ... a asi nechápu.
2) Nebyla žádná mateřská centra, zato byla spousta jesliček, kam značná část dětí chodila (byla nošena) už od šesti měsíců.
Nikdy mě naši nedali do jesliček - nesnášela jsem i školu - proto jsem chodila až poslední rok.
3) Všichni jsme jezdili v kočárku.
a dneska nejezdí 95% dětí hlavně v kočárku? Syna jsem sice šátkovala - ale kočárek jsem měli taky ....
4) Neměli jsme kolotoče nad postýlkou, aktivní pultíky, hrací deky, nic takového. Existovala pouze chrastítka a pískací hračky z plastu plného ftalátů. A dudlíky, samozřejmě také plné ftalátů.
Myslím si, že věci co byly za nás před více jak 30 lety určitě nebyly tak škodlivé a plné ftalátů jak je tomu teď. Když teĎ přijede syn k babičce a má tam starou krabici hraček (3 polámaná auta a dřevěné kostky vyhraje si s tím víc jak s novými hračkami doma - to tom to asi není)
5) Naši rodiče jezdili často sami na dovolenou, dokud jsme nedosáhli školního věku. Prázdniny se trávily u babiček, později na pionýrských táborech, kde jsme byli bez rodičů TŘI TÝDNY - a NIKDO neměl mobil.
Nikdy jsem nebyla na škole v přírodě nebo pionýrském táboře - naši by mě nepustili, báli se o mě .. já sama nechtěla na noc ani k babičce. Na dovolenou jezdili vždy s náma, protože prostě letní dovolaná bylo něco, na co jsem se celý rok těšili a noci už jsem nemohli dospat.
6) Prakticky jediná moudrá kniha o výchově bylo "Naše dítě".
U výchovy syna jsem neměla jedinou knihu .. myslím si, že mnohdy stačí i instinkt matky případně rada u lékaře či zkušenější matky (ani dnes se nedělá zdaleka všecho správně - spíš naopak a to je knih že by se to ani spočítat nedalo) ...
7) K psychologovi, event. k psychiatrovi se chodilo za trest, nikoli proto, aby poradil rodičům, kterak rozvíjet mimořádně nadané dítě.
netuším - nikdy jsem nebyli ...
8) Používaly se běžně fyzické tresty. Téměř každý rodič minimálně fackoval a dával přes zadek.
i já občas dám na zadek ...
9) Courali jsme se SAMI venku a nikdo nám nevymýšlel program. Do kroužků se chodilo až na základní škole a málokdo chodil na víc než na jeden.
jo taky bylo o x milionů méně aut, nevraždilo se tak jak se vraždí dneska a ne každé druhé děcko nad 10 let fetovalo jak je tomu dneska ... (a hlavně vyrůstala jsem na vesnici - teď bydlím ve městě)
1O) Rodiče nechávali děti samotné doma a nikdo na ně za to nevolal sociálku.
mě nikdo nikdy nenachal doma samotnou min. do nějakých 10 let ... pak možná chvíli přes den ... v noci nikdy.
¨
asi mám normální rodiče nebo co ...
Předchozí