Přidat odpověď
Záleží na tom, jakou máš představu o porodu.
Já jsem si vybrala kurz od PA v Porodním domě u Čápa a jsem tomu ráda. Nejde o nějaké nácviky dýchání, to je kravina, zbytečnost a akorát s tím někde nervujou rodičky. Co a jak s dítětem jsem taky už věděla.
Ale moc mi to pomohlo pak u porodu v porodnici, kde jsem byla schopna uhájit to co je pro mne důležité, protože jsem dostala od příslušné PA podporu v tom, že to co chci je normální, mám na to právo a nejsem žádnej magor když si dovolím v něčem s personálem nesouhlasit.
Na kurzu byl se mnou i manžel a myslím, že mu to taky prospělo, ujistil se v tom, že porodit musím já, že svoje tělo znám skutečně dobře, že to o čem jsme se předtím v souvislosti s porodem bavili je skutečně tak jak je a že jeho úkolem je svěřit mi absolutní důvěru. Takže ve finále i on se při porodu a po něm zachoval skvěle.
Co se týče péče o novorozence, tam jsem se nic nového nedozvěděla, ale ostatní maminky snad ano... třeba hodně PA vykládala o růstových spurtech a různých laktačních krizích, což je téma, o kterém se, jak vidím podle stále se opakujících dotazů zde na rodině, pořád málo mluví. Pak jsou maminy zbytečně vystrašený, že jim dítě víc sosá nebo řve, a zbytečně a zbrkle to řeší sunarama, místo aby prostě zalezly s děckem do pelechu a nechaly ho sát jak dlouho potřebuje atd.
Předchozí