Jsem ráda, že můžu oznámit dobrou zprávu týkající se porodu v domácím prostředí.
Před rokem a půl můj muž odnesl na matriku Hlášení o narození a Čestné prohlášení porodní asistentky o porodu (tj. o tom kdo je matkou dítěte) a matrikářka neuznala tyto doklady jako dostačující k zapsání dítěte do knihy narození. Požadovala potvrzení od pediatra o pohlaví dítěte a navíc potvrzení gynekologa, o tom, že jsem porodila. Možná bych nebyla tak naštvaná kdyby svůj požadavek nedoprovodila slovy "a doporučuju vám ty doklady donést".
Po neuspěšném pokusu domoci se práva na obvodním úřadě jsem se obrátila na ombudsmana. Přišla mi zpráva ve smyslu, že řízení není ještě ukončeno a čeká se na vyjádření starosty, nicméně Kancelář veřejného ochránce práv zjistila pochybení úřadu a dala mi za pravdu ve smyslu neopodstatněného požadavku dalších dokladů. Zmatek vznikl tím, že matrika se dožadovala vyjádření lékaře přesto, že mě žádný lékař při porodu ani po porodu neviděl a nemůže proto potvrzovat kdo je matkou dítěte, PA má za povinnost Hlášení o narození vystavit pokud matce poskytla ošetření po porodu a matrika nemá co zkoumat její kompetence k samostatné asistenci u porodu. Není žádný důvod proč nezapsat dítě do knihy narození na základě Hlášení o porodu vystavené PA a dále z informací sepsaných se zákonným zástupcem dítěte.
A co je nejdůležitější - dnes jsem mluvila se svojí bývalou PA a minulý týden proběhl domácí porod na stejném obvodě jako bydlím já a matrika se již žádných dalších dokladů nedožadovala