Tedy, pročetla jsem si příspěvky. Děti zatím nemám, vdaná taky nejsem, takže nejsem moc povolaná mít názor na vaše příspěvky. Ale jedno mi nejde do hlavy, když si žena po x letech manželství stěžuje, že ji manžel bije, jedná s ní hůř než s hadrem na podlahu, neříkejte mi, že v dobách, kdy jste spolu chodili ani jednou jedinkrát se neprojevil podobně. Že nic nenaznačovalo, jak se bude chovat, až opadne zamilovanost. Nedovedu si totiž představit, že někoho miluju, vezmu si ho a pak to dopadne tak, že mě dotyčný mlátí a neváží si mě. Někdy si říkám, že si to ženy snad dělají samy. Neváží si samy sebe a možná tohle bude ten problém. Vdají se a jejich hlavním zájmem je místo jejich vlastní duše uklizená domácnost, navařené jídlo a spokojený manžel. Ten pak, vida, že je všechno uděláno, zpohodlní a když pak manželka po letech procitne a chce dělat taky něco pro sebe, jemu se to pochopitelně nelíbí....a začnou hádky.
Asi si řeknete, že mě se to mluví, když ještě nemám patřičné zkušenosti. Žiju s přítelem v maličké garsonce přes dva roky, růžový brýle nemám. Snažím se o spravedlivou dělbu práce...já vytřela, on umeje nádobí po obědě, on uvařil, já umeju koupelnu....děláme to dobrovolně a samozřejmě, ale nikdy nezapomeneme si poděkovat za to, co jsme udělali pro toho druhýho. Trávíme hodně času spolu, ale on chodí týdně s kamarády sportovat, já chodím s kamarádkami cvičit. Vážíme si jeden druhého, respektujeme své potřeby. Nevím, jak budu mluvit po x letech manželství, ale doufám a věřím, že podobně jako dneska.
A ještě k pocitu štěstí. Před takovými třemi lety jsem štěstí hledala kolem sebe, v lidech a ve věcech, které jsem chtěla mít nebo měla. Pak naši rodinu postihla tragédie. Trpěli jsme všichni a těžko se znovu učili věřit a nebát se života. Ze mě byla psychická troska, nechtěla jsem dál žít, nedovedla jsem si přestavit další život. Dnes už ale vím, že tahle hrozná zkušenost mi obrovsky pomohla a naučila jedné důležité věci. Štěstí nikdy nenajdete vně ale vždycky uvnitř sebe, ve své vlastní duši. Ale miliony žen o svojí duši se nestarají a tak nejsou šťastní a trpí. Ale to utrpení je jen prostředek vaší duše, abyste prohlédly. Asi mluvím jak kniha, nevím, jak to lépe vyjádřit. Prostě nepomíjející štěstí, který každý hledá, najdete v sobě, ale ne v okolním světě.
Předchozí