Přidat odpověď
GD, já Tě naprosto chápu. S prvním prckem jsem na těch testech byla někdy v březnu 2008, moje tehdejší gynekoložka má ten ultrazvuk v ordinaci. Ovšem celé to netrvalo o nic dýl, než její běžné utz vyšetření na každé jiné prohlídce, nic neřekla, nebylo ani poznat, že dělá nějaké nadstandardní vyšetření, takže jsem se jí raději ještě jednou zeptala, jestli teda udělala ten PAPP test, tak prej jo a výsledek že mi pošle sms. To poslala a na příští prohlídce jsem dostala papír, kde bylo rozepsáno víc. Za tohle celé jsem platila 1200 a nějak jsem nechápala, za co to teda je (prostě proč takhle banální a kraťounké vyšetření nemůže být propláceno pojišťovnou, když proplácí ty šílené tripple testy, které často zbytečně vedou k dalším výdajům v podobě amniocentézy atd.). Ale říkala jsem si, asi je to cena za ten vymakanější přístroj na UTZ, co k tomu zřejmě potřebuje, nebo ty krevní testy jsou drahé, nevím.
Letos jsem těhotná opět a před týdnem jsem byla znova, ale už chodím k jiné gynekoložce a ta objednává do nemocnice na spec.pracoviště. Dala mi k tomu podrobný papír dopředu, stojí to 1450, ale je tam toho zjišťováno víc než před dvěma lety a je to včetně 3D UTZ. Tentokrát to bylo úžasné. Byli jsme tam s manželem, doktorka popisovala vše možné, nejen ručičky nožičky, ale právě u toho zjišťování vad vždy říkala, co hledá, co vidí a že vše je v normálu, podrobně se snažila na vše kouknout, ze všech stran, pokud se jí to pořád nezdálo pod správným úhlem ukázané atd. Víme už i pohlaví a taky nám chtěla udělat fotku 3D, ale mimi bylo natočené zády, tak nic, ale o to nám nešlo, to nebyl ten zážitek, my byli rádi za dobré zprávy, za to, že jsme miminko viděli a čtvrt hodiny se jím kochali.
Takže jestli někdo píše, že o tom to není, tak pro nás bylo, trvalo to asi čtvrt hodiny a protože manžel se mnou na kontroly jinak nechodí, tak pro něj jediná možnost vidět mímo naživo a patřičně si to "užil" s tím zevrubným povídáním. Tentokrát jsem měla mnohem lepší pocit, že to opravdu za ty peníze stojí (nemluvím o výsledcích, že, platí se i když máte dítě postižené, přece neplatím za to, že mi řeknou, že je zdravé). Kdyby se mnou byl tehdy před dvěma roky, tak z toho taky asi nic moc mít nebude.
Takže za mě - je to nadstandard, na kterém doktoři snad netratí, tak nevím, proč bys neměla mít nárok na něco "pořádného" a nemohla si tu postěžovat...
Předchozí