Přidat odpověď
Zkopírováno z dTestu: Odstoupení od kupní smlouvy pro rozpor s kupní smlouvou: Nesoulad skutečných a propagovaných vlastností. Kdy je tento vzor vhodný? Spotřebitel zakoupí věc a následně se ukáže, že při převzetí měla věc jiné vlastnosti, než prodávající uváděl. Jedná se o tzv. rozpor s kupní smlouvou. Rozporem s kupní smlouvou je podle zákona skutečnost, že věc nemá jakost a užitné vlastnosti smlouvou požadované, prodávajícím, výrobcem nebo jeho zástupcem popisované, nebo na základě jimi prováděné reklamy očekávané, popřípadě jakost a užitné vlastnosti pro věc takového druhu obvyklé. Rozporem s kupní smlouvou dále může být, že věc neodpovídá požadavkům právních předpisů, není v tomu odpovídajícím množství, míře nebo hmotnosti či neodpovídá účelu, který prodávající pro použití věci uvádí nebo pro který se věc obvykle používá.
Jak tento vzor využít?
Rozpor s kupní smlouvou uplatněte u prodávajícího. Kupující má právo na to, aby prodávající bezplatně a bez zbytečného odkladu věc uvedl do stavu odpovídajícího kupní smlouvě, a to podle požadavku kupujícího buď výměnou věci, nebo její opravou. Není-li takový postup možný, může kupující požadovat přiměřenou slevu z ceny věci nebo od smlouvy odstoupit.
Já jsem neodbytný reklamovatel, takže já bych vyzloušelo toto. Ale je fakt blbé, že se nevlezete do lhůty 6 měsíců. Pač dále se tu píše, že pokud se rozpor objeví do 6 měsíců od převzetí, má se za to, že existoval již při převzetí.
Předchozí