Zasjaj, ja si myslim, ze v oblastech vedy, vyzkumu a v. skolstvi to je velmi normalni pozadavek. Kontakty na reference muze byt pouze formalni pozadavek treba na kratkou stazi (nikdo nikomu nevola, ale ve formulari musis uvest nejake jmena). Doporucujici dopisy po doktoratu chtely po mne jen v jedne hodne mezinarodni instituci, kde volat uvadenemu cloveku do potencialne vzdalene zemi muze byt hodne drahe. Teda si myslim, ze hlavni pointa je, ze je to tak pohodlnej nez zebrat po lidech doporucujici dopisy kazdy pulrok. U dlouhodobeho zamestnani mozna se skutecne vyptavaji. Uvest muzes ale jmena dle sveho uvazeni.
Neznam tveho sefa - treba fakt je zloduch, ale zkusim te trochu uklidnit ze svych zkusenosti. Ve v. skolstvi ty prosby o reference (treba o studentech, kdyz maji nejaky problem) je pomerne caste. Ne, ze zlomyslne a veci netykajici reference nevyskytuje si, ale takove zloduchove spise dostavaji se do izolace sami. Je pochopitelny, kdyz nekolikkrat slysim prehnane negatvini nebo nepravdive hodnoceni lidi, ktere znam, na ten clovek sama zacinam davat se dobry pozor a omezit kontakty, pokud je jen mozny. Zlomyslna a irelevantni charakteristika je (ohledne studenta treba) nejenom neeticka, ale dokonce i neprakticka.
Co se tyka kauzy tve laborantky: zase podotykam, nebyla jsem u vaseho pohovoru. Ale naopak za krajni potupny bych povazovala pohovor, ve kterem by laborantka ve pritomnosti kolegu a sefa mela by vysvetlovat proc je nerudna a z nej by melo vylezt (nebo vylezlo z nekoho jineho, treba i s dobrym umyslem), ze ona se rozvadi, ma nemocne dite a je vycerpana, je tehotna a je ji blbe a pod. Kdyby nekdo taktne a bez detailu rekl by sefovi, ze laborantka byla vzdy fajn, ale zrovna ted ma prechodne problemy, normalni sef (kdyz jiz to chtel vedet), dal by ji cas. Teda donesl by se mu drb, ale drb nemusi byt hned zlomyslny, a drbajici v podstate take charakterizuje sebe sam.
Tak asi tak. Myslim, ze pozadavek je normalni, irelevantni poznamky o pachech z pusy (pokud to nejsou relevantni k praci - treba u zubare ci kadernici) byly by trapne a nepravdepodobne, a mas (mela bys mit) volbu zvazit, koho jako referujiciho uvest. Tak hodne stesti
.