Dneska jsem uklízela ponožky. V mém šuplíku mám 4 liché, v šuplíku Pána tvorstva jich je pak lichých 10....Takže přemýšlím, jak vypadá Ponožkožrout, kterého tu máme.
je to tento?
nebo tihle?
osobně preferuji Ponožkožrouta od pana Pratchetta:
"Já osobně jsem vždy přemýšlel, co se asi stane s mými ponožkami", ozval se kvestor zvesela. "Víte co myslím, ať děláte co děláte, vždycky jedna do páru chybí. Kdžy jsem byl kluk, vždycky jsem si myslel, že je potají něco odnáší...pryč a požírá"
(....)
"No nevím", připustil arcikancléř Výsmešek."Když nad tím tak přemýšlím, například já musel za ty roky ztratit celé tuny ponožek."
"No...máme ho potom hledat na malých místech nebo naopak na těch velmi velkých místech?" pokračoval starší pAsák hlasem člověka, jehož myšlenkový vlak právě vjel do dlouhého temného tunelu.
"Dobrá úvaha", přikývl Výsměšek.
"A tohle ponožkové stvoření...ono je krade, nebo požírá?" nedalo to spát staršímu pAsákovi.
"Ten člověk má pro nás velkou cenu," zabručel pochvalně Výsměšek. "Všichni se budou snažit, aby nevypadali jako ponožky, předejte dál!"
Zaslechli to všichni ...grmf, grmf, grmf..... Byl to velmi zaměstnaný zvuk, zvuk něčeho, co chce uspokojit skutečně zvláštní choutky.
"Ponožkožrout!" zasténal vyděšeně starší pAsák a pevně stiskl víčka.
"Kolik myslíte, že to bude mít chapadel?"zeptal se lektor Zaniklých run. "Tedy myslím -odhadem?"
(...)
Ponožkožrout se opatrně zadíval na mágy. Pak se jeho čelisti znovu pustily do práce. Vypadal jako maličký slon se silným chobot, který se směrem dolů nálevkovitě rozšiřoval, a právě v něm mizela jedna z profesorových ponožek.
Máte doma taky?