Tak PMS mě taky provází životem už mnoho let :-( Bohužel reaguju i na pokles estrogenu tesně před ovulací, takže jsem nesnesitelná, vzteklá nebo plačtivá a depresívní uprostřed cyklu, pak se to na 2-3 dny zlepší a cca 10 v lepším případě 7 dní před MS už přichází PMS, takže totéž v 100 násobné intenzitě až do MS, kdy s prvním dnem MS ze mě vše spadne a zase mi je psychicky fajn. Ale je to hrůza, chovám se opravdu hrozně a nejsem s to to nějak ovlivnit. Před porodem jsem ještě měla během PMS i fyzické problémy (bolest břicha, zad, hlavy, špatně od žaludku, průjem, nafouklá, bolestivá a zvětšená prsa atd.), to naštěstí po porodu už absolutně nemám, ale ty psychické stavy jsou teď ještě horší než před porodem a taky žravost a nepřekonatelná chuť na sladké. Jediné, co mi fakt pomáhá, jsou kapsle s pupalkovým olejem, když je začnu brát včas a opravdu pravidelně, tak jsou ty příznaky PMS jen mírné či dokonce žádné, ale jakmile zapomenu nebo začnu tu Pupalku brát pozdě, tak už nepomůže nic. Často se mi pak změní nálada třeba během hodiny - jsem v pohodě a najednou mě začne všechno vytáčet, všechno začnu vidět černě,rozbrečím se pro nic za nic, začnu být vzteklá, jsem-li zrovna doma, tak začnu kvůli nějaké blbosti ječet na manžela, na syna, co dovedu v těchto dnech vypuzstit z pusy...raději nezmiňuji.....no a pak už nepomůže ani kilo Pupalky najednou :-( Co se týká antikoncepce nevím, nikdy jsem ji nebrala, ale asi záleží na druhu a i na člověku - někomu to může od těchto stavů pomoci někomu naopak. Kamarádka, která nidky tímto netrpěla a obecně je velmi optimistický a pozitivně naladěný člověk, říkala, že právě v období, kdy jedla pár let kdysi antiko, tak měla příšerné depresivní a vzteklé stavy téměř pořád nejen před MS a hned jak s antiko skončila, tak se vše vrátilo do normálu. Naopak švagrová, kterou nesnáším a pokud možno se s ní nevidám, tak se jednou mi nachomýtla do cesty právě když jsem byla tešně před MS - chovala jsem se k ní děsně - takže manžel mě omlouval s tím, že to budu mít, no a ta husa jen prohodila, že ona tohle absolutně nezná, že žádné změny nálad během cyklu nikdy nepocítila (cpe se natikoncepcí už asi 20 let). Jo a taky je PMS hodně dědičný. Moje mamča tím trpěla taky hrozně a byla taktéž naprosto nesnesitelná jak před MS, tak během ovulace. Vzpomínám si, jak jsem to vždycky težce nesla, když se každý měsíc vpodstatě pro nic za nic pohádala s taťkou, jeden čas jsem si to tehdá (bylo mi asi kolem 10 let) i zapisovala a byla jsem v šoku, když mamča přišla z práce a zčista jasna začala rýt do taťky a být protivná, ačkoliv bylo teprve 14 dní od předchozí hádky (tehdy jsem o ovulaci jestě neměla tucha, tak jsem se divila, proč je vzteklá, když má ještě 14 dní času do dalčí MS)