Přidat odpověď
Já vím, je to pořád dokolečka, jak se tu ptám, ale jsem z této situace už přímo nešťastná. Studuju dálkově zdravotnickýho asistenta na SZŠ a zjišťuju, že jeho uplatnění je (alespoň tady v okolí) prakticky nulový, neberou ho nemocnice ani ÚSP. Tudíž pořád hledám na internetu nějaký informace a dostala jsem se na stránky odborů zdravotnictí a soc. péče http://osz.cmkos.cz/. Tam píšou, že v sociálních službách můžou bez kurzu pracovníka v sociální péči pracovat sanitáři a ošetřovatelé a dále ti, kteří vystudovali tyto obory s maturitou http://www.mpsv.cz/files/clanky/7340/Priloha_4_505_2006_Sb.pdf
Dále se na stránkách odborů píše, že v soc. službách může pracovat s odvoláním na zákon 96/2004 (o vzdělávání zdravotnických pracovníků) i zdravotnický asistent. Zkopírovávám:
Podle zákona o nelékařských zdravotnických povoláních jsou k výkonu uvedených povolání způsobilí absolventi také jiných oborů a programů, respektive jejich částí:
........
Absoloventi:
- 4 ročníků studia na střední zdravotnické škole v oboru zdravotnický asistent je způsobilý k vykonávání přímé obslužné péče o osoby v ambulantních nebo pobytových zařízeních sociálních služeb spočívající v nácviku jednoduchých denních činností, pomoci při osobní hygieně a oblékaní, manipulaci s přístroji, pomůckami, prádlem, udržování čistoty a osobní hygieny, podporu soběstačnosti, posilování životní aktivizace, vytváření základních sociálních a společenských kontaktů a uspokojování psychosociálních potřeb, a k pečovatelské činnosti v domácnosti osoby spočívající ve vykonávání prací spojených s přímým stykem s osobami s fyzickými a psychickými obtížemi, v komplexní péči o jejich domácnost, zajišťování sociální pomoci, provádění sociálních depistáží pod vedením sociálního pracovníka, poskytování pomoci při vytváření sociálních a společenských kontaktů a psychické aktivizaci, v organizačním zabezpečování a komplexním koordinování pečovatelské činnosti a provádění osobní asistence.
Vyplívá mi z toho, že ZA ani nemusí studium ukončit maturitou, ale dokončenými čtyřmi roky studia získává kvalifikaci ošetřovatelky.
Proč tedy ÚSP trvají na absolvování kurzu? V nějakým komentáři k této situaci jsem dokonce četla, že pokud mají nějaký vnitřní předpisy, kde kurz v tomto případě požadují, tak je to protiprávní. Co s tím? Dá se nějak argumentovat a ohánět se zákonama? Mě byl naopak předložen seznam maturitních oborů, kteří mohou pracovat bez kurzu, ale tam právě zdravotnický asistent neí a oni tou váhou trvají na udělání kurzu. Ale kdyby vzali v úvahu zase ten zákon 96/2004, tak z toho zase vyplívá něco jinýho. Proč si zákony tak protiřečí. Je tu někdo z oboru, kdo by mi to vysvětlil a poradil? Je blbý, když bych se začala hned ohánět zákonama, tak případnýho zaměstnavatele hned proti sobě popudím. Navíc skoro všude se dělá přijímací řízení a bez kurzu se prý nemám ani hlásit. Copak ty kompetentní lidi, co přijímají pracovníky, neznají tak klíčový zákony? Nebo se pletu ve výkladu já? Ale proč by potom odbory zveřejňovaly lživý informace?
Předchozí