Lalial, s babičkou v tomto tématu bych promluvila mile a narovinu, že dětská přání se mění, že co dítě zajímalo před měsícem, už teď nemusí, a pokud zájem netrvá aspoň půl roku, nemá se do něj příliš investovat. Že jí dám v půli prosince tip, co chlapce zajímá, co by ho mohlo potěšit, a ona ať vybere, co by mohla koupit.
Mluvíme tady o vánocích, o vánocích se nemá vychovávat, na to je zbývajících 364 dnů v roce. Vánoce mají potěšit, ne učit děti falešné skromnosti. Pokud tomu moc nedáme v roce, o vánocích to nedoženeme. Zklamání z "dárků" pod stromkem si taky pamatuju dodnes, všechny ty roky nesmyslů pod stromkem, kdy jsem rozbalovala a hledala aspoň jednu věc, která by byla dle mého přání, naučené předstírání (jsem byla hodná holka a umím se nuceně usmívat dodnes, a předstírat radost)... jasně že už jsme se tím srovnala, a křivda ve mě není, ale to nesmaže to dětství, kdy jsem se děsila každých vánoc, jak to budu muset zas přetrpět a zas něco předstírat... a to jsem dávala pak už jasně najevo, co chci - a dostala 3 jiné věci. Místo vysněného světru 3 levné, prej mám být praktická. Tohle se dětem nemá dělat... ani my, ani babičky. A v 5 letech myšlenkové pochody, které někdo psal, že má dítě mít, jsou prostě nereálné...