Moje zkušenost z Německa - zouvali se. Jedni měli dlažbu a vchod přímo ze zahrady tam ne, já se zula protože se tam batolilo batole a mě by bylo trapně tam courat v pohorkách v zimě, kdy jsme šli z mokrého sněhu z louky. Takže by tam batole mělo potopu (ono tam bylo ve štramplíkách).
V Holansku to měli uzpůsobené tak, aby se člověk zouvat nemusel. Byly tam super podlahy z nádherné dlažby z kamene, takže tam bez problémů. Navíc tam bylo venku čisto a sucho a ani z našich bot bláto nepadalo.
U nás v ČR jsou zajedno strašně špinavé chodníky, o vesnici si iluze nedělejte vůbec i o té nezemědělské. Boty myju několikrát týdně a jsou opravdu špinavé (nánosy bláta, asi nechodíme jen po vyčištěných chodnících). Takže při představě, že vlezu někam a nechávám za sebou šlápoty bahna a nebo v zimě sněhové stopy... navíc u nás má spousta lidí koberce (jak se logicky vyzouváme tak máme místo dlažby koberce, tam kde chodí v botech zase většinou mají dlažbu...každý podle toho co potřebuje)a tam projít v botech tak to hostitelé čistí ještě dva dny. A čištění koberců namokro je zážitek, takže bych návštěvu asi přerazila!
Jezdí k nám dost často návštěvy z celé Evropy, ale nebyl nikdo kdo by se nesezul u vchodu automaticky (jedná se o normální lidi ne nějaký společenský večírek). Navíc i přestože verandu a to lino na ní vytřu těsně před návštěvou tak po tom co se tam jen sezuje a poťape několik lidí je plná jehličí, lístků, písku, kamínků a bláta...takže při představě, že to mám po celém baráku? A musím to uklízet sama (paní na úklid se v čechách moc nekonají) - tak požaduji ať si mě návštěva natolik váží aby mi nepřidělávala další práci a neničila zařízení domu. Tak sobecké návštěvy, které by se nevyzuly nevodím
.