Přidat odpověď
... jsou fakt mimo, jak jsem se obávala!
Udělala jsem anketu na německém foru, kam chodím - a to tak, že ve dvou "podforech", ze kterých jedno je o vícezačnosti, takže tam píšou nejen lidi z Německa, ale i z jiných zemí resp. kulturních okruhů. Ale nejvíc odpovědí bylo ve foru o aktuálních událostech (tedy tak nějak o všem co koho trápí či zajímá ;-))...
Kdo umí německy a chce si to přečíst - zde jsou odkazy:
http://www.rund-ums-baby.de/aktuell/Fuer-mich-gerade-aktuell-Schuhe-ausziehen-in-der-Wohnung_436604.htm
http://www.rund-ums-baby.de/mehrsprachig/Umfrage-Schuhe-ausziehen-in-der-Wohnung_35170.htm
Když to shrnu, tak:
V Německu nastal - jak jsem měla ten dojem i já - určitý posun od nepřezouvání k přezouvání/zouvání, větši citlivost na toto téma a jiné pojetí než dřív (Špaček tedy zřejmě hlásá něco co je poněkud zastarelé). Generace rodičů mnoha lidí v Německu často ještě nepraktikovala ani nevyžadovala zouvání venkovních bot, zatímco mladí (cca. 20-30 let) to dnes často dalějí a berou to jako normální. Ale i středně staří to berou jinak, je to zřejmě obecn jev.
Stejně jako je trend konečně začít přemýšlet o tom, že by děti ve školách nemusely celý den být v botách zvenku...
Většina lidí psala, že se samozřejmě u dveří zouvají a očekávají to i od návštěv. Pokud to návštěva neuděla, tak to ale jako hostitel většinou moc neřeší (bylo by jim trapné to vyloženě "natvrdo")vyžadovat), maximálně evtl. taktně upozorní.
Bačkory půjčené od hostitele se považují také spíš za poněkud "fuj" (chápu ;-)), ale často se uvádí jako řešení vzít si sebou buď vlastní boty/bačkory na přezutí, nebo si od hostitele půjčit třeba teplé ponožky (pochopitelně vyprané, takže tam s hygienou není problém... - tak to ostatně děláme také my, návštěvnické papuče tu nevedeme).
Většina lidí považuje za nevychované a nezvdořilé (a tudíž v rozporu s etiketou, pane Špačku!) napochodovat někomu do bytu v botech, a miminálně by očekávali že dotyčný se alespoň ujistí zda zouvání je na místě (bláto apod), a/nebo ze strany hostitele žádané.
Výjimky se připouští, podobně jako zaznělo i zde na Rodině, třeba u řemeslníků a také u osob např. starších, kteří mají problém se sehnout a boty si rozvázat. Ale bere se to fakt jako výjimka.
V dalších zemích, konkrétně třeba Dánsku, je přezouvání praktikováno podobně jako v ČR, tedy téměř "plošně" (i školky, školy atd.) a je považováno za něco, co se z důvodu zdvořilosti a hygieny sluší a patří.
Takže jak říkám, co hlásají Š.+Š. je poněkud mimo a navíc i v rozporu s trendem jinde! Poněkud povážlivé, řekla bych...
Předchozí