Přidat odpověď
... mezi deodoranty a antiperspiranty.
Deodoranty "jen" voní a obashují složku, která zabrańuje růstu bakterií, které způsobují, že pot začne zapáchat (samotný pot nesmrdí, až když se začne rozkládat).
Antiperspiranty dělají totéž a navíc ještě zabraňují vlastnímu pocení - a to tak, že obsauhjí chemikálie (hlinikové soli), které ucpávají póry, aby se pot nedostal ven.
To může být problematické, dost lidí to špatně snáší - já taky, svědí mě z toho celé podpaždí a naskakují pupínky. Někomu se to i vyloženě zanítí .-(!
A navíc to podle některých studií i vypadá, že to i jinak může být zdraví škodlivé (proběhly o tom nějaké zprávy, ale teď nevím, co z nich je potvrzené).
Ta problematická látka se jmenuje "Aluminium Hydrochlorid" nebo podobně.
Takže já kupuji jen deodoranty, žádné antiperspiranty. Což ale není vůbec tak jednoduché, protože v poslední době se to pod vlivem mánie "24-hodinového účinku" a podobných reklamních frází začalo antiperspiranty jen hemžit, a deodoranty jsou na trhu v měnšine.
Já si kupuji od Nivey tuhý deodorant (taková ta "patlací/ tyčinka), tuším že se jmenuje Fresh. Pak má i drogerie DM pod svou značkou Balea nějaký čistý deodorant, teď už nevím přesný návez - musí tam být napsáno "deodorant" a NE "antiperspirant/antitranspirant"!
Jo a pak existují ještě nějaké deodoranty z přírodní kosmetiky, kdysi jsem měla od Alverde, tuším nějaký šalvějovo-citronový, sprej v rozprašovači. Byl dobrý, jen trochu drahý...
Předchozí