Přidat odpověď
Kaipo, dítě si "nezvolí" ani že se mu narodí třeba postižený sourozenec, že se mu táta opíjí a nebo že maminka nesežene práci a ty peníze nemají tak jako tak......
"Sociální cítění" je dobrá věc, ale je potřeba se naučit podívat z více úhlů pohledu, ne jen z toho svého. Povídala jsem si s kurátorkou pro mládež která působí v našem městě, jaké mají vyhlídky děti, které odcházejí z DD když jsou zletilé - kam můžou jít, jestli je tu nějaké zařízení jako "dům na půl cesty" atd. Řekla mi že není, že je jich málo. Ale - je jich málo proto, poněvadž dítě, které bylo do 18ti v DD má tak silnou touhu po svobodě, že nějaký dům na půl cesty je pro něj jen další "ústav s dohledem" a tam se mu fakt nějak zásadně nechce. Docela mě to překvapilo (naivně jsem "sociálně cítila" že "dětičky" by třeba rády měly něco zajištěného). Ale logicky vzato - je to tak...... A na OSPOD mají fůru rodin které mají třeba stanovený dohled, nejsou úplně funkční atd, a stejně se v nich rodí další děti. Nemůžeš jim to zakázat, někdy se chce říct "bohužel" ale .... taková už je společnost. Plná rozdílných lidí.
Předchozí