... a tím to také asi bude. Skutečně jsem četla v nějakém zoologickém textu, že vlci jsou mimo Evropu (tj. Asie - Rusko atd., Severní Amerika) jaksi méně plaší - žijí v úplně jiných podmínkách - rozlehlé krajiny, s člověkem se příliš nesetkali - a tudíž se chovají zcela jinak. Nevím, jak je to u vás, ale je možné, že v zimě může situace připomínat barvité povídky Jacka Londona.
U nás v Evropě je skutečně vlk na pokraji vyhubení. A jeho hrůza před člověkem je obrovská. Psala jsem o situaci v České republice.
Samozřejmě, že pohled na žrané novo-telátko je strašný, ale vlk není beránek - a v době hladu příroda dokáže být i dost krutá. To určitě neplatí jen pro vlky, i jiná zvířata mohou z hladu či stresu dělat věci, nad nimiž se nám obrátí žaludek na ruby... Nemůžeme používat na zvířata naše lidská měřítka...
Neznám situaci u vás - jak to je s tím (jak píšeš) přemnožením, ale nechce se mi moc věřit, že by za úbytkem losů a karibú stáli jen vlci... Spíš to bude složitější, možná víc příčin jejich úbytku - někde jsem četla, že např. oteplování v severní Kandadě (roztátí jindy permanentně zmrzlé půdy) způsobuje, že tato zvířata se při svých obvyklých cestách proboří do rozbředlého bahna a masově se topí... Takovým více důvodům by to mohlo spíš odpovídat, než pouhé vlčí "nenažranosti"...
No, k tomu odstřelu - nedokážu říct, zda to je nutnost... Zda by to nešlo třeba řešit např. odchytem a převozem...? (i když, jak psáno, transfery se moc nedaří...)
Nevím. Každopádně, chápu, že to tam asi máte těžký a dávám za pravdu: neochočeného vlka na zahrádku bych asi taky moc nechtěla. Jenže on tam nepatří a tady v Jizerkách ani není nejmenší šance, že by se tam dostal... My prostě máme fakt opačnou situaci.
ahoj tam na sever,
ester
Předchozí