Já bych chtěla rodit doma, kdyby bylo zaručeno, že není a nevznikne žádný problém
.
Pro mě by byl ideální porodní dům, jaké jsou v zahraničí, a jaký chtěly mít i PA u nás, ale lékařská lobby to nedopustila: místnost pro porod vybavená jako "domácí" pokoj, porod jen s PA a z rodiny s kýmkoli bych chtěla; o patro níž porodní sál s lékařem v pohotovosti, kdyby se něco zvrtlo.
Takže jsem podvakrát chtěla rodit ve Vrchlabí, kde je alespoň trochu snaha o přirozený porod (abych si mohla zvolit polohu - jo, všude píšou, že můžu, ale skutek utek..., aby dítě zůstalo celou dobu u mě, abych po porodu mohla mít pokoj pro sebe a svou rodinu...), a podvakrát jsem rodila o několik týdnů dřív, takže na dojezd do vzdáleného Vrchlabí nebylo pomyšlení... Takže klasická porodnice, poobakrát mi dítě vzali a odmítali vydat dřív než po několika hodinách, pokoj šestinedělí hrůza - nezamhouřila jsem oči kvůli tomu hluku...
Kdybych věděla, že dítě vyklouzne, žádná omotaná šňůra, nadechne se a bude v pohodě, rozhodně bych rodila doma. Jenže to zaručit nejde...