ahoj, ne můj syn prodělal černý kašel v deseti týdnech. Samozřejmě tou dobou nebyl očkován proti hexe, byl ještě malej. Ale u této nemoci je věk dost důležitý- úmrtnost v kojeneckém věku je 70%. Jenom díky mojí intuici jsme odjeli včas do Motola, protože dusit se začal až v autě, nemoc měla prapodivný průběh a nebyla včas rozpoznána. Hned byl na JIP.
Vím, že toto očkování časem slábne a člověk může dostat černý kašel- nejčastěji to začíná v deseti letech. ALE je velký rozdíl dostat černý kašel v dospělosti, v deseti letech, než třeba v osmi měsících života dítěte, kdy jej skutečně vážně ohrožuje na životě.
Syn se z toho vylízal pěkně, ale má poškozené dýchací cesty, následky budou celoživotní, má astma, ale taky má prazvláštní reaktivitu cest dýchacích, jednu dobu měl jednou měsíčně laryngitidu, opakovaně má zápaly plic a bronchitidy.
Jinak očkovat Priorixem jsem ho ještě nedala, čekám až se jeho imunita zvetí, nikdo mě k tomu nenutí, ale Prý je očkování schopen- to říkají přesto, že je každý měsíc nemocný
Přeju všem šťastnou volbu ať se rozhodnete jakkoliv, já se rozhodla nechat děti očkovat, ale můžou si zkusti mě nutit očkovat syna priorixem před 2,5 rokem života. Udělala bych z toho kauzu, na kterou by hned tak nezapomněli.