U nás už toto funguje niekoľko rokov. Volá sa to Profesionálna rodina, profi-rodič je zamestnanec DeD, dieťa je ako keby v DeD, len je miesto toho v rodine, aby sa predišlo deprivácii. Pre dieťa je to úžasná vec, mám 2 deti, brala som ich v cca. rovnakom veku, jedna bola celý čas v DD, druhá bola od dvoch mesiacov v profi-rodine a rozdiely sú nepopierateľné. Uznávam, že isto je tam aj vplyv celkovej povahy dieťaťa, ale hlavne tá menšia vie ľúbiť a vie byť ľúbená
, čo sa staršia musela učiť
a s následkami deprivácie sa potýkame doteraz a ešte asi dlho budeme (a to som ju brala ako bábo a ide mať za chvíľu 5 rokov)
Na druhú stranu by som veľmi zvážila, KTO môže byť profi-rodič. Aj u nás je to nastavené tak, že hocikto s maturitou si môže spraviť prípravu a riešiť tým svoju nezamestnanosť a poznám prípady, kde to je naozaj brané ako "job" ... a druhý extrém, ktorý zas musí zvážiť každý sám za seba, že sa stáva ako sa aj nám stalo, že profi-matka nezvládla predanie dieťaťa a povedala veci, ktoré ma bolia doteraz, lebo to postavila tak, že ja beriem JEJ dieťa. Takže profi-rodič musí byť dostatočne milujúci, aby dieťa malo pocit, že je "doma", ale aj dostatočne silný a stotožnený s tým, že dieťa po niekoľkých mesiacoch pôjde naozaj DOMOV. že má ú profi-rodiča tak povediac prechodné bydlisko. a to je sakra ťažké, keď to dieťa žije s vami niekoľko mesiacov
ale teda poznám aj viacero úžasných profi, ktoré su tu naozaj pre deti a robia všetko pre to, aby deťom bolo super, kým su u nich a aby odchod bol čo najemenej bolestivý pre všetkých zúčastnených