Mirko,
Na tenhle Tvůj příspěvek musím opět napsat, že naše matky jsou úplně stejné. Moje matka taky praktikovala odvádění pozornosti, ale časem přešla na něco snad ještě horšího - neplnění slibů. Když jsem něco chěla, klidně to slíbila - a hned slib zapomněla. Postupně se to týkalo nejen věcí, ale i vztahů, prakticky všeho. NIKDY jí nepřipadalo divné neplnit sliby dané dítěti - vždyť je to jen dítě a musí se podřídit. Postupně jsem její sliby přestala brát vážně. Teď to zkoušela na moji dceru - slíbila jí třeba, že ji vezmou s sebou na chatu, aby dala pokoj a pak odjeli bez ní a podobně. Dost jsme se kvůli tomu chytly, protože dceru to hodně mrzelo. Teď už si snad dává pozor.
S těmi Vánocemi je to podobné - musím si sama nadiktovat, co chci, taky to musí být praktické a pokud možno levné. Je mi to taky trapné - letos asi dostanu prací prášek, protože jsem neměla konkrétní přání.
K trestům - v současné době fyzické tresty nepoužívám, nemají žádný účinek. Okolo 2 -3 let jsem je někdy použila - hlavně když se domluvy míjely účinkem. V současné době se s dcerou bavím jako s dospělou a docela to funguje. Cítí se ovšem jako naprosto rovnoprávná a tak tady hodně působí špatný příklad - co neděláme my, nebude dělat taky a naopak. S tím si nevím rady. Vcelku je to v pohodě až na vztah k pořádku a plnění denních povinností - tam právě "zabírá" ten špatný příklad.
Asi se budeme muset zamyslet samy nad sebou.
Předchozí